söndag 19 oktober 2008

Mp och folkomröstningar och imperiers fall

Är det bara jag som undrar vad Mona säger om mp:s valplattform inför EU-valet? Det har inte gått många dagar sedan s och mp deklarerat att de vill vara kompisar ända till 2020 (skall vi få positiva miljövibbar?) och ändå presenteras mp:s vallista i SVT och våra ledande tidningar utan en enda fråga till Mona om också hon ställer sig bakom krav på att alla fördragsförändringar underställs folkomröstningar och att EU inte skall ha egen utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik. Vart tog analys och kritiska frågor vägen?

Flera av mp:s krav är intressanta. Men är deras kravlista bara ytterligare ett bevis för att EU-politiken inte ens tas på allvar av proffspolitikerna? Deras lista några dagar efter ett planerat långsiktigt samarbete med s kan ju inte vinna något gehör där utan borde skrämma upp Mona som ju står för säga-ja-och-amen-politik när det gäller EU. Det går inte ihop. Den enda logiska slutsatsen är att det inte spelar någon roll vad som sägs. Vi vet ju ändå hur det blir med EU.

Jag sätter mitt hopp till Johan Galtungs analyser av imperier - de varar ca 100 år. Flera blev dock kortare, Sovjetunionen blev bara drygt 70. Jag är årsbarn med kol- och stålunionen och vi fyller nu 57 år i år. Lever jag upp till normal kvinnlig livslängd och har lite tur med imperiesnittlivslängden så får jag vara med när även detta imperium faller. Kanske har vi då redan hunnit forma vettiga lösningar mellan självständiga nationalstater? En from förhoppning.

onsdag 15 oktober 2008

Rättänkt om lärstilar

Har tillbringat större delen av dagen med att ta del av professor Rita Dunns 40-åriga kunskaper om lärstilar. Hon har genom gedigen forskning och praktiserande analyserat hur det går till när vi lär oss. Oerhört spännande att se denna kartläggening. Och när den dessutom stämmer med de planer jag har för en ny, fristående ledar- och lärarutbildning blir jag inte bara nöjd utan också väldigt glad. Jag tänkte rätt. Vilken god investering att tillbringa denna dag på Hökarängsskolan!