torsdag 19 november 2009

Ansvaret är vårt (inlägg i DN 2009-11-18)

Sverigedemokraterna kastar anklagelser mot invandrare och asylsökande. Allt är inte lögn - utländska medborgare är överrepresenterade i våra fängelser (liksom män) och det är en större andel som inte arbetar bland utrikes födda än inrikes - men det stora felet är att de inte lägger skulden där den hör hemma, hos våra politiker och alla röstberättigade medborgare. Det är vi som bär ansvaret för denna felaktiga och farliga politik.

Invandrare är människor som med stor dådkraft lyckats färdas tusentals kilometer, forcera gräns efter gräns och ta sig ut ur kaotiska krigsområden. Väl här beläggs de i praktiken med arbetsförbud och tvingas till meningslösa kurser. Vår snällistiska politik tvingar en stor del att bli understödstagare och när antalet växer, växer också den folkliga indignationen. Så skapas en polarisering som leder till främlingsfientlighet och hat.

SD arbetar som ivriga bävrar på att gräva avgrunder mellan dem som de ser som acceptabla människor och dem som de vill tvinga bort. Men lösningen är inte att stöta bort dem som tagit sig hit utan att stöta bort den politik som leder till att vi får främlingsfientliga politiska partier. Innerst inne förstår nog de allra flesta att det leder käpprätt åt fel hål.

Det är nu hög tid att lösa dessa självförvållade problem. För det första: likhet inför lagen. Kastar man brandbomber in i flyktingförläggningar eller sten på brandkåren, skall man obönhörligen ställas inför rätta.

För det andra: rösta på politiker som anser att alla medborgare skall ta ansvar för sig själva och att invandringspolitikens absolut viktigaste mål är att nyanlända snabbt skall kunna försörja sig på eget arbete.

För det tredje: sluta tala om första, andra och tredje generationens invandrare. Svenska medborgare är svenskar, punkt slut. Det borde göra ont i allas hjärta att höra vår fantastiske författare Theodor Kallifatides sorgset konstatera att han endast omtalas som invandrarförfattare. Efter 44 år! Kallifatides är en underbar svensk författare med rötterna i Peloponnesos, precis som P.O. Enquist är en underbar svensk författare med rötterna i Västerbotten.