onsdag 16 juli 2008

EU:s sociala ingenjörskonst hittar nya vägar

Först skickar vi pengar föratt EU skall bygga STORA fiskeflottor som fiskar ut inte bara våra egna hav utan också tredje världens. Sen skickar vi pengar för att bistå tredje världen som inte längre får inkomster för att Spaniens, Portugals och Frankrikes fiskeflottor lagt beslag på deras fiske. Och nu, tredje steget à la Sovjetmönster - nu måste de få kompensation för höjda bränslepriser. Vart tog EU:s stolta ekonomiska och miljömässiga planer vägen? När chansen nu finns att låta marknadseffekterna slå igenom så att de europeiska fiskeflottorna inte längre fiskar så långt bort och så mycket så kastar EU i stället in 6 miljarder till fiskarna i de största länderna. Osunt och ryggradslöst.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Man kan möjligen även konstatera att Sverige och Danmark röstade nej till förslaget. Tråkigt när skattepengar används för att öka fisket!

/Jonas

Eva Nisser sa...

Helt rätt att några röstade nej men samtidigt visar detta att när EU:s stora länder vill ge till de sina så gör de det oavsett vad vi tycker. Detta ger en försmak av hur vi skulle få det om Lissabonfördraget träder ikraft. Fiskepolitiken börjar likna jordbrukspolitiken och så blir gärna EU:s hantering; storskalig, okänslig, klumpig och svår att förändra. Slutsatsen blir därför: håll fingrarna borta från det som marknaden bäst reglerar självt, till fromma för EU:s medborgare.