torsdag 20 november 2008

Demokratins historiskt skälvande ögonblick

Inte förrän igår kväll på Junilistans debatt om Lissabonfördraget förstod jag de folkvaldas tolkning av ordet demokrati. De menar eliternas demokrati. För folket tycker de att det räcker med klotterplanksdemokrati.

Där sitter våra folkvalda och talar om att vi skall nu bli "kaxigare" (Christoffer Järkeborn, m) - kaxa på med våra 2 procents röstandel och se vart det leder. Varför har vi inte sett denna kaxighet under de 14 år som vi varit med? Det normala är att Sverige ligger platt som en flämtande flundra på båtdäck och vill vara med på allt.

Där sitter våra folkvalda och säger att Lissabonfördraget ger EU en stark röst i världen för freden så att inte den uschliga transatlantiska länken skall dominera. Påpekandet att om vi redan hade haft ett Lissabonfördrag i kraft så hade Sverige, som jobbar som en ivrig bäver på att skicka våra ungdomar till krigshärdar, med all sannolikhet haft de i Irak tillsammans med det förskräckliga USA. Vad blir då svaret? Det hade varit toppen om det varit svenskar i Irak i stället för amerikanare! Kanske kan försvarsministern ta Abir Al-Sahlani (c) som sin personliga rådgivare?

Vi hade i alla fall möjligheten att lyssna på en folkvald med en världsunik begåvningsprofil. Désirée Pethrus Engström (kd) kunde nämligen berätta för oss bondtölpar från Europas avkrok att vi nu äntligen får ett lättläst dokument som alla folken i Europa kan förstå. Vad gör hon på riksdagsbänken när hon besitter en sådan unik förmåga att läsa oläsliga dokument?

I SvD, Brännpunkt, onsdag, skriver Cecilia Malmström: "det finns ett starkt folkligt stöd för en sådan utveckling" (dvs att Lissabonfördraget ska börja gälla). Hon har tydligen inte läst en enda opinionsmätning. I vilken bunker befinner hon sig?

Kära folkvälda, ni har hela makten och härligheten i era händer och ni brukar dem i eget intresse. Den svenska nationalstatens självständigheten delar ni ut med slogans som "smalare och vassare" som om ni vore en pr-byrå för trancherknivar. Demokratin står inför ett historiskt skälvande ögonblick. Folkets dom kommer att komma, frågan är bara när.

Inga kommentarer: