onsdag 2 oktober 2013

Värna kronan, värna vår självständighet!

Till riksdagens ledamöter

EU:s valutaunion är i djup kris. Men kriser är gyllene tider för Bryssel. Det är då etablissemanget kan flytta fram sina positioner mot målet ”en allt fastare union”. I Barrosos öppningstal på EMU-konferensen i Bryssel i maj slog han fast att ”att den nuvarande utformningen av euroområdet bara är tillfällig, eftersom alla medlemsstater utom två (Danmark och UK, som har opt-outs, vår kommentar) är avsedda att bli fullvärdiga medlemmar i EMU i enlighet med fördragen”.
Uttalandet är ett hot mot svensk demokrati. Sverige har inget formellt undantag och irritationen i Bryssel är stor över att Sverige inte redan gått in i valutaunionen, trots att vi i stort sett är det enda land som uppfyller villkoren för medlemskap. Att svenska folket har sagt ett rungande nej till euron i folkomröstning spelar ingen roll för Barroso.
Kommissionen försöker nu desperat att rädda valutaunionen. Förslag om ytterligare maktkoncentration till Bryssel haglar. En summering visar att kommissionen nu kräver inte mindre än fyra nya unioner:  
·      En bankunion - gemensam banktillsyn, enhetliga kapitalkrav, insättargarantier och regler för hur banker ska räddas/avvecklas.
·      En fiskal union – budgetpolitiken styrs i Bryssel.
·      En politisk union - nationalstaterna blir delstater styrda politiskt från Bryssel.
·      En social union – samordnad arbetsmarknads- och socialpolitik.
Det pågår nu ett intensivt arbete i kommissionen för att skapa ”en djupgående och verklig ekonomisk och monetär union”. Projektet har fått namnet EMU 2:0 för att förmedla en bild av modernitet.
Men svenska folket röstade alltså nej till euron för 10 år sedan med 56 % mot 42 %.  Riksdagens ledamöter var varken då och eller är nu representativa för svenska folket i denna fråga. 80 % var för euron för tio år sedan. Idag är det oklart hur riksdagens ledamöter de facto ställer sig men 80 % av folket är mot enligt opinionsmätningarna. Och riksdagen kan med enkel majoritet när som helst föra in Sverige i valutaunionen.

Det är vanligt att avvisa diskussionen med att frågan inte är aktuell i dagsläget, men det är ett farligt argument. Det räcker med att EU avskaffar kravet på att ett land ska ha varit med i ERM 2 för att frågan ska aktualiseras för Sverige, eftersom vi formellt bygger vårt nej till euron på att vi inte uppfyller detta krav. Och turerna kring bankunionen och övriga unioner kommer att leda till ett läge inom ett år eller två då fördrag ska ändras och beslut fattas om vilka länder som ska vara med i vad. Vad säger riksdagens ledamöter då? I eurofrågan är faktiskt Sveriges riksdag ett hot mot folkviljan.

Riksdagens ledamöter skulle med en enkel åtgärd kunna visa svenska folket att vi tryggt kan lita på dem. Vi uppmanar därför riksdagens ledamöter att under den allmänna motionstiden som går ut nu på fredag den 4/10 lämna in en egen motion med förslaget att en mening från Riksbankslagen överförs till grundlagen, RF 9:14. Den lyder: ”Penningenheten i Sverige kallas krona och delas i etthundra öre.

Visa oss att ni respekterar folkviljan och tänker leva upp till folkomröstningens beslut, som ni lovade inför valet 2003. Vi ser fram emot talrika motioner i denna fråga och ett beslut i kammaren före den 14/12. Det skulle innebära att den nya riksdag som väljs den 14/9 2014 kan genomföra denna grundlagsändring. Därefter skulle det krävas två beslut med mellanliggande val och inte som nu enkel riksdagsmajoritet, för att föra in Sverige i eurozonen. Om våra folkvalda inte vill göra detta, måste folket fråga sig varför.

Jörgen Appelgren                                                   Nils Lundgren
Rune Andersson                                                     Åsa Löfström
Gunnar M Carlsson                                                Eva Nisser
Drude Dahlerup                                                       Anne-Marie Pålsson
Anders Ferm                                                             Gudrun Schyman
Per Gahrton                                                              Rolands Spånt
Margit Gennser                                                       Agneta Stark
Lena Gonäs                                                               Jörn Svensson
Sven Hagströmer                                                    Maj Britt Theorin
MaLou Lindholm                                                     Margareta Winberg
Sven Lindqvist                                                          Stefan de Vylder

För mer information:
Eva Nisser, 070-518 10 86, nisser@veraciter.se
MaLou Lindholm, 0414 72114, 25lindholm@telia.com




3 kommentarer:

Anonym sa...

Precis.

Det här skriver jag också under.

/Christian Engström
EU-parlamentariker för Piratpartiet

Anonym sa...

En variant som öppnar för en Nordisk valuta vore bra.

Eva Nisser sa...

Hej Christian! Jag är en varm anhängare av mer nordiskt samarbete. Skulle gärna se ett samordnat kris- och försvarssamarbete samt inom sjukvården. Däremot vore inte en valutaunion lämplig för hela Norden. Ta Norge med sina oljeintäkter eller Danmark med sin annorlunda ekonomi. Däremot var i alla fall Sverige och Finland tidigare lämpliga med likartade ekonomier (skog, Ericsson-Nokia).