tisdag 1 mars 2011

Licensavgift eller skattefinansierat?

Debattartikeln i DN idag tar upp en spännande fråga. Licenssystemet kom till i ett helt annat medielandskap än dagens. Om samma intäkter som idag genereras via licensavgiften levereras via skattsedel kan vi ta bort Radiotjänst, vi slipper ha folk som skall ut och pejla, hela administrationen kring licensinbetalningarna försvinner och vi får dessutom en extra bonus - vi slipper den fåniga reklamen.

Ursula Berge och Cecilia Stegö Chilò (http://www.dn.se/debatt/fornya-public-service-eller-lat-andra-aktorer-ta-over) pekar på att man skulle kunna använda riksbankens självständighet som mall för ett upplägg för public service. Utmärkt! Min gissning är att det i längden vore fördelaktigt för public service att sluta ett avtal som baseras på dagens intäktsnivå - hur många hushåll kommer i framtiden att skaffa sig tillgång till public service via en vanlig TV? Inte vet jag, men inte heller någon annan, men vi kan ju alla gissa hur många av dagens ungdomar som kommer att glida in i gårdagens mediekonsumtionssätt bara för att de blir äldre. Det tror inte jag.

4 kommentarer:

helgonblomma sa...

Dagens nivå ÄR FÖR HÖG om du ska tvinga alla att betala ...

För ska man som konsument inte längre kunna välja att man INTE VILL HA DATA från DERAS SERVRAR - ALLS så är det frågan om att det SKALL finansieras som den "skatt" det är (kalla det skatt eller avgift eller vad-tusan-som-helst, det lägger jag mig inte i).

Det kan inte vara rimligt att ekonomiskt svagare grupper ska TVINGAS betala upp emot en HEL disponibel månadsinkomst för något många inte längre ser något behov av ...

//Helgonblomma

Eva Nisser sa...

Vi talar om 2 076 kr/år i dagsläget, dvs 173 kr/mån. Det kan väl inte motsvara en hel disponibel månadsinkomst? För detta har du tillgång till SVT1, SVT2, barnkanalen, kunskapskanalen, SVT24, P1,P2, P3, P4 plus alla lokalradiokanaler. Visst kanske det finns några som aldrig lyssnar/tittar på någon av alla dessa men då får man kanske se det som ett bidrag till det gemensamm, precis som vi alla är med och betalar för t.ex. sport och sportevenemang oavsett om vi gillar/tittar/går på fotboll och hochey - två exempel av en hel hög av gemensamfinansierade saker. Om finansieringen av SR och SVT skulle gå via skattsedeln blir det en del av din skattebörda och det är inte givet att hela beloppet bara adderas - den kalkylen har jag inte gjort.

helgonblomma sa...

Aktivitetsstöd t ex ger 223 kr per dag - före skatt ... dvs runt 4 500 kr före skatt ...

Eva Nisser sa...

Utan att vara skatteexpert så gissar jag att den kategorin ändå inte betalar in så mycket skatt att det räcker till allt som välfärdssamhället bekostar. Därmed påverkar detta inte ett principiellt finansieringsupplägg av public service. Dessutom bör man ju kunna räkna med att man inte hela livet går på aktivitetsstöd utan har inkomst som räcker till.